Täällä tuomme esiin näkökulmia uupumisvapaan yrittäjyyden puolesta ja keskustelemme välillä radikaalistikin yritys- ja valmennusmaailman ilmiöistä, inhimmillisistä tekijöistä sekä strategioista. 

Mira hahle & Hannamari rahkonen

Totuus Premium-valmennuksista (osa 1)

Eikö lukeminen ole oma juttusi? Kuuntele podcast-jakso Spotifysta tai katso alta Youtubesta. Pääset lukemaan Totuus Premium-valmennuksista (osa2) tästä.

Valmennuskentällä haisee – ja syystä

Olemme molemmat toimineet lähes vuosikymmenen ajan erilaisissa valmennusrooleissa B2B- ja B2C-puolella niin palveluntarjoajina, työntekijöinä kuin asiakkainakin.

Muutaman vuoden aikana valmennusala on kasvattanut suosiotaan maailmanlaajuisesti. Nykyiseen muotoonsa muuntautunut ala onkin melko tuore Suomessa. 

Pitkään alan kehitystä seuranneina meille on käynyt hyvin selväksi, että muutamissa vuosissa tapahtunut muutos ei ole ottanut askeleita pelkästään positiiviseen suuntaan. 

OLEMME TÖRMÄNNEET NIIN OMAKOHTAISESTI KUIN ASIAKKAIDEMME AIEMPIEN EPÄONNISTUNEIDEN INVESTOINTIEN KAUTTA ERILAISIIN VALMENNUSALAN ONGELMIIN JA HAASTEISIIN.

Valmennusalalle kaivataan lisää avointa ja läpinäkyvää keskustelua, sillä tällä hetkellä sen toiminta tuntuu monelle hähmäiseltä mysteeriltä. Suuria lupauksia on ilmoilla paljon, mutta usein niiden lunastus jää tapahtumatta käytännön tasolla. Uskomme, että kehitykselle on tilaa ja mahdollisuuksia. 

Läpinäkyvyyden puute herättää ihmisissä oikeutetusti isoja kysymyksiä: Mitä premium-valmennuksella tarkoitetaan? Mistä tunnistaa premium-valmennuksen? Ovatko premium-valmennukset pyramidihuijauksia? Voiko premium-valmennuksista saada tuloksia?

Tässä tekstissä vastaamme näihin kysymyksiin.

RADIKAALI MIELIPITEEMME ON, ETTEI VALMENNUSALA KOMMENTOI TÄLLÄ HETKELLÄ RIITTÄVÄN KRIITTISESTI ITSESTÄÄN. 

Tämä on keskustelunavaus, jonka intentio on tarjota laajempaa tietoa, näkemystä ja tuntemusta alasta niin asiakkaille kuin muille alaan liittyville tahoille. Haluamme auttaa niin fiksun ostopäätöksen tekemisessä kuin eettisten normien asettajana heille, jotka harkitsevat alalle lähtemistä yrittäjän roolissa.

Uskomme, että kun valmennusalan – erityisesti premium-hintaisten valmennusten – ympärille saadaan lisää aitoa ja rakentavaa keskustelua, voimme luoda yhtenä rintamana eettiset raamit, jotka kantavat pitkälle.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 11-1024x724.jpg

Mikä ihmeen premium-valmennus?

Premium-valmennukset ovat muutaman viime vuoden aikana nousseet isoksi ilmiöksi myös Suomessa. Pähkinänkuoressa premium-liite viittaa hinnoitteluun: kysymys on korkeamman hintapisteen valmennuspaketeista, jotka lähtevät noin parista tuhannesta eurosta ylöspäin. Palvelua tarjoavat tahot ovat useimmiten asiantuntijayrittäjiä, joilta löytyy spesifiä niche-osaamista omalta alaltaan. 

Useimmiten premium-valmennukset kestävät 6-12 viikkoa ja ne toteutetaan etänä. Työskentelyaika voi kuitenkin olla myös pidempi riippuen haasteesta, jota valmennuksen avulla ollaan ratkaisemassa.

Premium-valmennuksien ytimessä on antaa ja luvata asiakkaalle tietty lopputulos, johon tämä pääsee valmennuksen aikana – ja tietysti pitää omalta osaltaan huoli, että sinne päästään. Selkeiden toimintasuunnitelmien ja askelmerkkien myötä tavoitetila saavutetaan paljon nopeammin kuin jos saman lopputuloksen tavoittelua yrittäisi itse yksinään.

ALAN SUOSION NOPEAN KASVUN MYÖTÄ KENTÄLTÄ LÖYTYY TEKIJÖITÄ LAIDASTA LAITAAN. ERITYISEN TÄRKEÄÄ ON OPPIA EROTTAMAAN OIKEAT AMMATTITEKIJÄT PELKÄSTÄÄN BUUMIIN MUKAAN HYPÄNNEIDEN OSALTA.

Jotta voit luoda merkittävän asiakaslupauksen, tulee sinun olla ammattilainen omalla alallasi. Erikoisosaamista on siis oltava, pelkkä geneerinen tietämys ei riitä. Näkemystä on oltava.

Kuka tahansa ei siis voi luoda premium-valmennusta. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 10-1024x724.jpg

Tuttu kaava menneisyydestä

Valmentamista ja liiketoiminnan konsultaatiota on ollut tarjolla jo kymmenien vuosien ajan, mutta nykyiseen muotoonsa muovautunut valmennusbisnes esittelee näkyvämmin uutta tapaa toteuttaa yrittäjyyttä: henkilövetoisesti ja paikkariippumattomasti, sosiaalisessa mediassa myymällä.

Uusi tapa toimia tuntuu olevan markkinan ja ihmisten uusi vihan kohde. Nämä – kuten muutkin valmennusalan nykyiset tyypilliset piirteet – ovat rantautuneet Suomeen rapakon takaa.

AMERIKKALAISELLE KULTTUURILLE TYYPILLISESTI TEKEMINEN JA VIESTINTÄ ON HÖYSTETTY INDIVIDUALISMILLA, SANOMALLA OMAN ONNEN LUOMISESTA JA RAHALLA KERSKUMISESTA.

Pohjoismaisessa ympäristössä tämä lähestymistapa aiheuttaa helposti ärsytystä ja vastareaktioita. Sama ilmiö on kuitenkin monelle meille tuttu jo vuosien takaa. Vaikuttajamarkkinoinnin ja somevaikuttajan työn yleistyessä 2010-luvulla yleisön reaktio oli sama: negatiivinen kyseenalaistaminen. 

Tässä ei sinänsä ole mitään yllättävää: meidän aivomme eivät pidä muutoksesta ja lähtökohtaisesti vastustamme kaikkea uutta – vanha tapa toimia tuntuu aina tutulta ja turvalliselta. Saattaa siellä nostaa päätään myös suomalainen kateuskin, kuka tietää.

Vaikuttajamarkkinoinnista ja bisnesvalmennuksesta löytyy paljon yhdistäviä tekijöitä, kuten:

  • uudenlaiset myynti- ja markkinointikeinot
  • tulosten mitattavuus rahassa
  • vahva henkilöbrändin ympärille rakentuva kokonaisuus
  • iso näkyvyys sosiaalisessa mediassa

Nyt, noin kymmenen vuotta vaikuttajamarkkinoinnin saapumisen jälkeen, on se jo vakiintunut pysyväksi markkinointikeinoksi. Ennustamme saman käyvän myös valmennusbisnekselle.

Lue myös: Hei yrittäjä! Sabotoitko itseäsi rajattomuudella?

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 6-1024x724.jpg

Kaikkien tulisi olla kestävän ja eettisen valmennusbisneksen asialla

Olemme uudenlaisen työn ja yrittäjyyden äärellä.

Uskomme, että jo lähitulevaisuudessa valmennusbisneksestä tulee pysyvä osa kenen tahansa asiantuntijayrittäjän tai yrityksen osaamisen kehittämistä. 

Meidän mielipiteemme on, että jokaikisellä valmentajalla ja alan ammattilaisella pitäisi olla fokus siinä, miten luomme alasta kestävämmän. Jotta tämä toteutuu, tarvitaan selkeät raamit: 

  • Ammattitaito: jokaisella valmentajalla pitää olla ammattitaito siihen mitä ollaan valmentamassa. Tämä voi tapahtua koulutuksen tai käytännön kokemusten kautta. Ammattitaidosta tulee myös olla näyttöä. Uskomme, että tulevaisuudessa menestyvissä valmennuksissa korostuu etenkin taustalta löytyvä spesifi niche-osaaminen.

  • Palvelukonseptin tulee olla testatusti toimiva: emme usko hetkeäkään siihen, että voit hinnoitella itsesi todella ylös ja lähteä sitten vasta testaamaan palveluasi. Samalla on ymmärrettävä se ketä voidaan auttaa ja ketä ei.

  • Läpinäkyvä asiakaslupaus ja avoimuus käytettävistä strategioista: yksi tärkeimmistä laatukriteereistä on se, että asiakkaan odotukset kohtaavat palvelun käytännön toteutuksen kanssa. Hähmäisten ja ympäripyöreiden vastausten sijaan suoruus on se mikä rakentaa vankan kivijalan. Luottamuksen voi saada ja menettää kerran. Jos tilanne on toistuvasti se, että asiakkaat eivät saa tuloksia, yrittäjällä on peiliin katsomisen paikka. 

  • Lopputulos on tärkein: ei rahasteta rahastamisen takia, vaan myydään oikeasti lopputulosta – ja pidetään huoli, että sinne päästään, kernaasti ylikin. Tyytyväinen asiakas tuo aina mukanaan uusia kiinnostuneita, sillä hyvää on helppo suositella eteenpäin.

Valmennusbisneksen ydinarvoista pitää löytyä aito halu auttaa muita menestymään – ja ne rahalliset tulokset seuraavat tämän myötä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 1-1024x724.jpg

Ovatko premium-valmennukset pyramidihuijauksia?

Osa ajattelee premium-liitännäisyyden viittaavan automaattisesti pyramidihuijaukseen. 

Näin ei kuitenkaan ole.

Valmennuksiin liittyvissä keskustelussa esiintyvät toistuvasti nämä kolme asiaa, jotka usein kyseenalaistetaan:

1) Voiko luvattuja tuloksia oikeasti saada, oli kyse sitten euro- tai asiakasmääristä?

Kyllä voi. 

Markkinoilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana yrityksen rehellisyysmittarista. 

Viestiikö yritys avoimesti esimerkiksi siitä, mikä on prosentuaalinen määrä kaikista asiakkuuksista, jotka ovat päässeet luvattuihin tuloksiin? Yksittäisiä onnistumisia tulee aina, eli sen sijaan kannattaa katsoa onko yrityksellä jatkuva ja toistettava onnistumisen malli. 

Kannattaa muistaa, että toki mikään ei ole 100% tulostenkaan suhteen – aina tarvitaan myös asiakkaan oma panos, jotta päästään perille. Osa tuloksista eivät välttämättä myöskään ole numeerisesti mitattavissa – tällöin on tärkeää, että yritys tuo avoimesti esille myös laadullisia mittareita.

2) Ovatko asiakassuosittelut aitoja? 

Lähes poikkeuksetta kyllä. 

Kun premium-valmennukset rysähtivät Suomen markkinoille, valmennuskuplassa näkyi paljon suosittelua sosiaalisen median kautta. Suosittelujen ja asiakasreferenssien käyttäminen on suosittu ja tehokas myynnin sekä markkinoinnin keino valmennusalalla.

Paikoin eri yritykset hyödyntävät myös affiliate-markkinointia suosittelussa, eli suosittelija saa pienen komission suosittelun tuomasta myynnistä. Harva kuitenkaan suosittelee valmennusta, johon ei itse ole tyytyväinen—tämä johtaisi helposti mainehaittaan. 

3) Kuka saa myydä omaa asiantuntijuuttaan? 

Kuka vain – ainakin tällä hetkellä. 

Tämä on asia, johon tarvitaan muutosta. Jotta tunnistat oikeat asiantuntijayrittäjät tähdenlentojen joukosta, kannattaa valmennuksen ostoa harkitessa kysyä lisäkysymyksiä palveluntarjoajan taustasta:

  • Löytyykö häneltä konkreettista näyttöä asiakastyöstä tai -tuloksista? Mitä ne ovat? Miten hän reagoi siihen, että kysyt todisteita?
  • Millainen on hänen koulutustausta? Entä millainen on hänen käytännön kokemuksensa alalta, jolla hän haluaa sinua auttaa?
  • Millaisia tuloksia hän on saanut asiakkailleen?

Muista, että pelkkä tutkinto ei kerro kaikkea – tarvitaan myös käytännön kokemusta. Pelkkä teoria ei vie haluttuun lopputulokseen. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on 5-1024x724.jpg

Miten valmennusala voisi välttää hähmäisen vaikutelman antamisen tulevaisuudessa?

Jotta valmennusala voisi välttää hähmäisen vaikutelman antamisen, tarvitsemme avointa ja läpinäkyvää viestintää siitä miten myyntiä tehdään. Epärehellinen vaikutelma johtuu usein tietynlaisen avoimuuden puuttumisesta ja ympäripyöreistä toteamuksista.

PALVELUNTARJOAJANA VASTUULLASI ON KERTOA SELVÄSTI MITÄ PALVELU PITÄÄ SISÄLLÄÄN. LOPPUTULOKSEN LISÄKSI IHMISET HALUAVAT TIETÄÄ LISÄÄ MENETELMISTÄ JA STRATEGIOISTA, JOITA KÄYTETÄÄN – TÄMÄ ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ. NIISTÄ ON MAHDOLLISTA PUHUA PALJASTAMATTA LIIKESALAISUUKSIA TAI TOIMINTAMALLEJA. 

Ammattilaisena on tärkeää myös tiedostaa, että et voi tarjota ja myydä premium-palvelua kaikille kiinnostuneille. On osattava sanoa ei ja tunnistettava sekä pidettävä eettisyyden nimissä tiukat rajat sen suhteen ketä voi auttaa ja ketä ei.

Ennen kuin myyt omaa valmennusta, kysy jokaisen potentiaalisen asiakkaan kohdalla itseltäsi:

  • Onko kyseisellä ihmisellä tarvittavat edellytykset tulosten saamiseen? Bisnesvalmennuksissa mittarina toimii muun muassa ammattitaito ja osaaminen.
  • Löytyykö ihmiseltä ajalliset ja voimavaralliset resurssit valmennukseen?

Jos ei voi vastata molempiin ‘kyllä’, on suotavaa jättää myynti tekemättä.

Valmennusbisnes on tullut jäädäkseen ja Radikaalissa olemme tästä asiasta enemmän kuin innoissaan.

Oletko sinä tehnyt onnistuneita tai epäonnistuneita premium-valmennushankintoja? Jatketaan eteenpäin vievää keskustelua alla julkisesti tai yksityisesti meidän @radikaalivalmennus Instagram-tilin DM-osiossa. Olemme rakentavan keskustelun asialla, siksi emme hyväksy kenenkään julkista löylyttämistä nimillä – voimme keskustella asiasta ilman sormien osoittelua.

•••

Radikaalissa autamme luomaan uupumisvapaan yrittäjyyden mallin ja tasaiset myyntikuukaudet passiivisen tulon menetelmällä, jota voi toistaa aina kun tarvitsee liikevaihtoa. Keitetäänkö kupponen kaffia ja tavataan yhteisen juttutuokion merkeissä?

Meille on tärkeää, että pääsemme puolin ja toisin tunnustelemaan sopivatko meidän kemiat yhteen. Samalla annamme sinulle ammatillisen näkemyksemme siitä mitkä ovat mielestämme sinulle realistisimmat askeleet yritystoimintasi kehittämisen suhteen. Lähdemme yhteistyöhön vain, jos koemme että olemme sinulle tässä hetkessä oikea kumppani – Radikaalissa turhille lupauksille on nollatoleranssi. Varaa juttutokio tästä.

twitter
facebook
pinterest

JAA ARTIKKELI TÄÄLLÄ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Radikaali-podcastin takana ovat ihmisjohtamisen ja psyykkisen valmennuksen ammattilainen Mira Hahle sekä pitkän linjan yrittäjä ja myynnin sekä markkinoinnin ammattilainen Hannamari Rahkonen. Tämä on paikka, jossa puhutaan uupumisvapaan yrittäjyyden puolesta ja keskustellaan välillä radikaalistikin yritys- ja valmennusmaailman ilmiöistä, inhimmillisistä tekijöistä sekä strategioista. Tervetuloa seuraamaan!

Haluatko kuulla lisää?