Eikö lukeminen ole juttusi? Kuuntele jakso Spotifysta tai katso alta:
Rajojen asettaminen voi olla todella vaikeaa.
Olet varmasti ollut tilanteissa, joissa sanot “kyllä” asioille, vaikka sydämessäsi tiedät haluavasi sanoa “ei”. Me kaikki olemme olleet siellä – niin työelämässä, ihmissuhteissa kuin yrittäjyydessäkin.
Jälkikäteen harmittaa, ettei tilanteessa uskaltanut olla rehellinen itselleen, vaan päätyi miellyttämään muita peläten konfliktia. Toisin sanoen, ei uskaltanut asettaa rajoja.
Me molemmat olemme Miran kanssa kokeneet uupumuksen työelämässä ja yrittäjyydessä juuri rajattomuuden vuoksi. Vaikka rajattomuus ei ole ollut kummankaan oma vika, näiden tilanteiden ja niiden seurausten tunnistaminen on tuonut mukanaan vastuun muutoksesta.
Juuri siksi Radikaali on syntynyt – tavoitteemme on luoda yrittäjyyttä, joka on vapaata uupumisesta. Emme halua väittää, että rajojen asettaminen olisi helppoa (se on kovaa, joskin palkitsevaa työtä), mutta olemme itse käyneet tämän kasvumatkan läpi, ja siksi kaikki tekemisemme rakentuu selkeiden rajojen varaan. Yrittäjänä tämä on erityisen tärkeää niin hyvinvoinnin, toiminnan jatkuvuuden kuin menestyksen kannalta.

Rajattomuus rajoittaa
Rajat ovat keskeinen osa laadukasta ja omannäköistä elämää. Ne edustavat syvää itsetuntemusta, kykyä ymmärtää omat voimavarat ja tunnistaa, mitä todella haluaa. Kun oppii tunnistamaan rajansa, on helpompi toimia erilaisissa tilanteissa tietäen milloin on tarpeen sanoa “ei”.
Se, että ihmisillä on erilaisia näkemyksiä ja tahtoja, on valtava rikkaus, mutta rajojen hämärtyessä tämä erilaisuus voi muuttua uhaksi. Rajaton ihminen voi kokea eri mieltä olemisen riitana tai merkkinä hyväksynnän puutteesta – siksi tuntuu helpommalta mukautua, ja jupista sitten tyytymättömänä kulisseissa “miksi minua aina kohdellaan näin”.
Rajat eivät ole tärkeitä vain oman itsen kannalta. Ne kertovat ennen kaikkea muille, miten meitä saa kohdella ja mikä toisaalta on liikaa. Rajojen asettaminen auttaa välttämään tilanteita, joissa on vaarana uupua jatkuvien pyyntöjen ja vaatimusten alla.
Rajattomuuden taustalla voi olla monia eri syitä, mutta yksi yleisimmistä on miellyttämisenhalu, joka saa laittamaan muiden tarpeet oman hyvinvoinnin edelle.
Hyväksy minut!
Tällöin voi ajatella, että myöntymällä kaikkeen ja antamalla aikansa ja energiansa muille, saavuttaa hyväksyntää. Tämä hyväksyntä on kuitenkin usein hetkellistä. Ulkopuolelta saatu hyväksyntä ei nimittäin koskaan täytä sitä tyhjiötä, jonka oma arvottomuuden tunne aiheuttaa.
Rajojen oppiminen aikuisena ei ole helppoa, erityisesti jos lapsuuden kokemukset ovat vaikuttaneet siihen. Lapsuuteen kuuluu luonnollisena osana rajojen ilmaiseminen, mutta jos vanhemmat eivät osaa ottaa tätä vastaan, lapsi tukahduttaa omat tarpeensa ja alkaa sopeutua heidän odotuksiin.
Kun rajattomuuden seurauksiin herää aikuisena ja alkaa kaivata muutosta, sisimmässä saattaa herätä katastrofiointiajatuksia siitä, mihin ei:n sanominen johtaa. Tämä voi aiheuttaa sen, että aikuisena rajojen asettaminen koetaan pelottavaksi, koska siihen liittyy todellinen uhka konflikteista, suuttumuksesta tai hylkäämisestä.
Ne, jotka reagoivat negatiivisesti rajojen asettamiseen, ovat usein niitä, jotka tarvitsevat rajoja kaikkein eniten. On tärkeää muistaa, että toisen ihmisen reaktio rajojesi asettamiseen ei ole sinun vastuullasi – jokainen on vastuussa omista tunteistaan.
Näistä pelkotiloista huolimatta rajojen asettaminen on olennaista, jos haluaa elää elämää omilla ehdoillaan. Ne eivät ole pelkästään oman jaksamisen suojelua, vaan keino tunnistaa ja kunnioittaa omia voimavaroja sekä tahtoa – elää elämää omilla ehdoilla. Rajat auttavat linjautumaan omien arvojen mukaan. Tämä tarkoittaa, että “ei” tulee sanottua useammin – ja mitä enemmän sitä harjoittelee, sitä helpommaksi se muuttuu (löydät konkreettiset vinkit tähän tämän artikkelin lopusta).

Kolme rajattomuuden tyyppiä
Törmäsimme Kristiina Komulaisen mielenkiintoiseen artikkeliin rajattomuuden eri muodoista. Näin hän määrittelee erilaiset rajattomat ihmistyypit:
1) Ihminen, jolla ei ole rajoja ollenkaan
Tällainen henkilö asettaa muiden onnellisuuden omien tarpeidensa edelle, uskoen, että muiden miellyttäminen on tärkeintä. Hän saattaa ajatella, että rajojen asettaminen olisi itsekästä ja että se tekisi hänestä “pahan” ihmisen. Tällöin omat toiveet ja tarpeet jäävät taka-alalle.
Ironista kyllä, tällainen henkilö usein olettaa, että muut osaavat automaattisesti kohdella häntä oikein – vaikka tämä toteutuisi vain, jos hän itse asettaisi selkeät rajat. Todellisuudessa rajaton ihminen ei ole täysin tietoinen omasta identiteetistään, joten ei ole yllättävää, että ympärillä olevat ihmisetkaan eivät ymmärrä häntä.
2) Ihminen, jolla on erilaiset rajat eri tilanteissa
Tässä toisessa tyypissä rajattomuus näkyy ennakoimattomuutena, joka hämmentää muita. Taustalla on usein voimakas miellyttämisen tarve, joka tekee henkilön käytöksestä epäselvää, jopa hänelle itselleen. Hän saattaa yrittää miellyttää niin monia ihmisiä ja tilanteita, että hänen toimintansa on täynnä ristiriitoja. Tämä hyväksytyksi tulemisen tarve ohjaa hänen käytöstään.
Tällainen toiminta johtaa ihmissuhteissa helposti konflikteihin ja draamaan. Henkilö saattaa esimerkiksi uuvuttaa itsensä auttamalla muita, kunnes lopulta hänellä menee yli ja hän katoaa tilanteesta. Kun sama kaava toistuu, muut alkavat nähdä hänet epäluotettavana. Tämä jättää kaikille osapuolille hämmentävän ja negatiivisen kokemuksen, koska rajattomuus johtaa loppujen lopuksi siihen, ettei kenenkään tarpeet tule aidosti huomioiduksi.
3) Ihminen, jonka rajat ovat neuvoteltavissa
Kolmas tyyppi sanoo “kyllä” tilanteissa, joissa hänen pitäisi sanoa “ei”. Tämä ihminen tekee usein lupauksia, joita ei kykene pitämään. Tällainen epäjohdonmukaisuus synnyttää epäluottamusta, sillä vastapuoli ei koskaan voi olla varma, tarkoittaako henkilö todella sitä, mitä sanoo.
Epäjohdonmukainen käytös syö myös henkilön itseluottamusta ja lisää turvattomuuden tunnetta. Tämäntyyppinen rajattomuus voi johtaa siihen, että henkilö tuntee itsensä ulkopuoliseksi omassa elämässään, koska hän ei pysty pitämään kiinni omista rajoistaan ja arvoistaan.

Rajattomuus & yrittäjyys – kolme toistuvaa esimerkkiä
Rajojen asettamisen merkitys korostuu erityisesti yrittäjyydessä, jossa rajattomuuden vaikutukset voivat olla tuhoisat. Monille yksinyrittäjille tämä on haaste, joka on erityisen akuutti yrityksen alkuvaiheessa tai kasvun kynnyksellä.
Meillä kaikilla on rajallinen määrä voimavaroja ja aikaa.
Jos et opettele asettamaan terveitä rajoja, vaarana on, että voimavarasi ehtyvät, mikä johtaa helposti burnoutiin. Kun uupumus iskee, kyky auttaa asiakkaita ja viedä yritystä eteenpäin heikkenee – silloin et voi auttaa itseäsi, saatika muita. Tämä on totuus, jonka olemme nähneet toistuvan kerta toisensa jälkeen asiantuntijayrittäjien keskuudessa. Olemme huomanneet työmme kautta nämä kolme erityisen haitallista ja valitettavan yleistä sudenkuoppaa :
1) Alihinnoittelu
Alihinnoittelet palvelusi, koska et usko, että kukaan maksaisi täyttä hintaa, tai tunnet syyllisyyttä siitä, että pyydät reilua korvausta intohimotyöstäsi. Tämä johtuu usein omaan ammattitaitoon liittyvästä epävarmuudesta, vaikka tiedät sisimmässäsi olevasi asiantuntija. Tämä johtaa siihen, että työtä kertyy enemmän kuin jaksat tehdä samalla kun taloudellinen palkkio jää olemattomaksi. Seurauksena on uupumisen kierre, joka voi pahimmillaan johtaa siihen, että yrityksesi elinkelpoisuus vaarantuu.
2) Ilmaisen työn tekeminen
Tarjoudut tekemään ilmaista työtä tuttaville ja läheisille, koska et kehtaa veloittaa heitä osaamisestasi. Ehkä he jopa odottavat sitä sinulta, etkä osaa sanoa ei. Tämä syö arvokasta vapaa-aikaa ja estää sinua palautumasta työn rasituksista. Vähitellen huomaat, ettei energiaa enää riitä edes rahallisesti tuottaviin projekteihin, mikä vaarantaa sekä jaksamisesi että yritystoimintasi kestävyyden.
3) Rajojen asettaminen osa-aikaisena yrittäjänä
Toimit osa-aikayrittäjänä, mutta unelmasi on tehdä yrittäjyydestä päätoimista. Et kuitenkaan osaa asettaa rajoja nykyisen päätyösi ja yrittäjyytesi välille, mikä estää sinua keskittymästä yrityksesi kasvuun. Ajan ja energian tuhlaaminen vähemmän tärkeisiin asioihin heikentää yrityksesi menestymismahdollisuuksia. Lopulta huomaat olevasi uupunut ja kykenemätön viemään yritystäsi eteenpäin.
Tilanteiden ei kuitenkaan tarvitse mennä näin vaikean kautta. Radikaali-valmennuksessa opetamme, miten rakennat kestävän yritystoiminnan, joka ei johda uupumiseen. Kaikki alkaa rajojen asettamisesta – niin itsellesi kuin muille. Ilman tätä tärkeää taitoa riskinä on, että poltat itsesi loppuun ja vaarannat kaiken, mitä olet yrittäjänä rakentanut.

Rajattomuuden räjäytys alkaa tunnistamisesta
Rajattomuudesta irtautuminen ei tapahdu nopeasti tai taikatempuin. Ainoa kestävä tapa on tunnistaa ne arkiset tilanteet, joissa rajattomuus nousee pintaan. Tämä prosessi voi olla epämukava, sillä se pakottaa kohtaamaan tunteita kuten syyllisyyttä, pelkoa ja epävarmuutta.
Kun alat harjoitella rajojen vetämistä, on täysin luonnollista, että mieleesi nousee kysymyksiä: Onko minulla oikeus sanoa ei? Hylkäävätkö muut minut, jos en enää anna itsestäni samalla tavalla kuin ennen? Näiden kysymysten taustalla ovat usein pitkään jatkuneet toimintamallit, jotka ovat aiheuttaneet turhautumista ja uupumusta.
Kysy itseltäsi:
- Pyydänkö usein anteeksi tilanteissa, joissa ei edes olisi tarpeen?
Saatat huomaamattasi pyytää anteeksi tilanteissa, joissa olet joutunut rajattomuutesi uhriksi. Olet ehkä ottanut liikaa vastuuta tai suostunut tehtäviin, jotka eivät kuulu sinulle. Tämä anteeksipyytely voi olla merkki siitä, että rajojasi rikotaan toistuvasti, ja tunnet syyllisyyttä siitä, että yrität asettaa niitä.
- Keksinkö usein tekosyitä peruuttaakseni tapaamisia tai velvollisuuksia?
Jos huomaat peruvasi sitoumuksia viime hetkellä, voi syy olla se, että olet buukannut kalenterisi liian täyteen. Tämä ylisuorittaminen on suora seuraus rajattomuudesta – et ole osannut sanoa ei, ja nyt voimavarasi ovat loppumassa. Tunnista, missä tilanteissa ylikuormitut ja miksi, jotta voit alkaa asettaa rajoja.
- Sanonko asioille kyllä vain saadakseni hyväksyntää?
Hyväksynnän hakeminen on usein syy sille, miksi sanomme kyllä silloinkin, kun pitäisi sanoa ei. Tämä voi johtaa siihen, että asetat muiden tarpeet omiesi edelle, mikä aiheuttaa tyytymättömyyttä ja itsepetosta. Tunnista, milloin sanot kyllä oman hyvinvointisi kustannuksella, ja aloita tietoinen harjoittelu kieltäytymisen taidossa.
Jos vastasit myöntävästi kohtaan tai pariin, katsotaan seuraavaksi miten voit alkaa harjoitella rajojen asettamista omassa elämässäsi.

Näin harjoittelet rajojen vetämistä konkreettisesti
Jos jokin yllä olevista kohdista resonoi sinussa, on aika ottaa ensimmäiset askeleet rajojen asettamisessa. Rajojen asettaminen on keskeinen taito, joka vaikuttaa suoraan jaksamiseesi. Kokosimme alle konkreettiset askeleet, joilla voit aloittaa rajojen rakentamisen ja niiden ylläpitämisen arjessa:
1) Aloita pienistä tilanteista
Kieltäytyminen on taito, jota voi harjoitella. Aloita sanomalla “ei” sellaisissa arjen tilanteissa, joissa se tuntuu helpolta tai joihin tavallisesti suostuisit epäröimättä. Tämä voi olla esimerkiksi ylimääräisestä työtehtävästä tai tapaamisesta kieltäytyminen. Sen sijaan, että suostut muiden pyyntöihin heti, voit sanoa “hei minäpä mietin asiaa ja palaan sinulle tähän huomenna”. Pieni aikalisä auttaa kummasti sen tunnistamisessa mihin oikeasti haluaa voimavarojaan antaa.
2) Älä vihjaile, vaan kommunikoi suoraan
Vihjailu ei ole sama kuin rajojen vetäminen. Vihjaileminen on hähmäistä ja aiheuttaa vain turhia väärinymmärryksiä. Et voi odottaa, että muut ymmärtävät tarpeitasi, jos et ilmaise niitä selkeällä suomen kielellä. Vältä siis vihjailua ja harjoittele suoruutta. Kieltäytyessä voit sanoa “valitettavasti en voi osallistua tähän projektiin, sillä olin ehtinyt sopia muuta menoa”, “nyt ei ikävä kyllä sovi” tai “auttaisin mielelläni, mutta nyt minulla ei ole ajallisia resursseja”. Muista: kun kieltäydyt, älä selitä, vaan totea ystävällisesti että nyt ei valitettavasti käy.
3) Priorisoi sinulle tärkeät asiat – kalenteri esiin!
Menevätkö muiden pyynnöt ja tarpeet jatkuvasti omien suunnitelmiesi edelle? Sinä olet ainoa ihminen, joka tähän voi vaikuttaa. Valitusoikeutesi umpeutuu siinä kohtaa, jos et itse lähde muuttamaan omaa käytöstäsi. Kannustamme sinua merkkaamaan kalenteriin omat harrastukset ja vapaa-ajan sekä kohtelemaan niitä vakavuudella kuin omaa työtä.
4) Reflektoi aiempia kokemuksia, jotka ovat jääneet hampaankoloon
Käsi ylös, milloin viimeksi olit tilanteessa jonka olisit halunnut menevän toisin? On todella tervehdyttävää kirjoittaa ylös tällaisia kokemuksia ja tehdä pieni analyysi siitä a) missä kohtaa olisit voinut kieltäytyä, b) miten olisit halunnut tilanteen menevän ja tärkeimpänä c) mitä olisit voinut sanoa tai tehdä toisin. Harjoittele kieltäytymistä ääneen, jotta se on helpompaa itse tilanteessa. Mitä lyhyempi ja napakampi viesti, sitä selkeämpää se on myös vastapuolelle.
Muista myös tämä: jos kieltäytymisesi aiheuttaa toisessa loukkaantumisreaktion, se ei ole sinun vastuullasi. Suoraan puhuminen ei tarkoita epäystävällisyyttä, se on kunnioittavalla tavalla ilmaistua rehellisyyttä.
Rajojen asettaminen aiheuttaa alussa lähes poikkeuksetta syyllisyyttä tai ahdistusta, erityisesti jos olet ollut pitkään rajaton tiettyjen ihmisten kanssa. Muista, että tämä on osa prosessia.
Rajojen asettaminen vie aikaa ja vaatii toistoa. Älä peruuta omien tarpeidesi suhteen, vaikka koetkin alkuun epämukavia tunteita. Ole itsellesi armollinen ja hyväksy, että tämä on osa kasvuprosessia.

Radikaali-työkalu rajojen asettamiseen
Käytän tätä harjoitusta addiktiopuolen asiakkailleni säännöllisesti. Tämä harjoitus auttaa sinua tunnistamaan ja muuttamaan toimintamalleja konkreettisesti. Kun opit asettamaan rajat selkeästi ja johdonmukaisesti, huomaat positiivisia muutoksia elämässäsi ja ihmissuhteissasi.
Vaihe 1: Kuvaile vanha tilanne tai toimintatapa
Mieti tilanne, jossa olet sanonut kyllä, vaikka oikeasti halusit sanoa ei. Kirjoita se ylös mahdollisimman tarkasti. Esimerkki: “Sanoin kyllä ylimääräiseen työprojektiin, vaikka olin jo uupunut ja tiesin, ettei aikani riitä.”
Vaihe 2: Analysoi seuraukset
Pohdi, millaisia vaikutuksia tällä päätöksellä oli a) hyvinvointiisi, b) ajatuksiisi, c) tunteisiisi, d) aikatauluusi, e) talouteesi ja f) ihmissuhteisiisi. Esimerkki: “Tunsin oloni stressaantuneeksi ja uupuneeksi. Olin todella turhautunut siihen miksi taas suostuin ja alisuoriuduin. Tämä vaikutti myös negatiivisesti vapaa-aikaani, koska jouduin käyttämään iltojani projektin tekemiseen. Se aika oli pois perheeltä.”
Vaihe 3: Määrittele uusi tapa toimia
Mieti, miten olisit voinut asettaa rajan ja sanoa ei. Kirjoita ylös, miten olisit voinut kommunikoida asian. Esimerkki: “Olisin voinut sanoa: ‘Kiitos ehdotuksesta, mutta valitettavasti en voi ottaa tätä tehtävää vastaan, koska kalenterini on jo täynnä.’ Tai: ‘Palaan asiaan huomenna, kun olen ehtinyt arvioida aikatauluani tarkemmin.'”
Vaihe 4: Ennusta uusi seuraus
Pohdi, millaisia seurauksia uudella toimintatavalla olisi ollut. Miten se olisi vaikuttanut a) hyvinvointiisi, b) ajatuksiisi, c) tunteisiisi, d) aikatauluusi, e) talouteesi tai f) ihmissuhteisiisi? Esimerkki: “Olisin välttänyt ylikuormituksen, saanut enemmän aikaa levolle ja säilyttänyt mielialani tasapainoisena. Olisin ehtinyt harrastukseeni ja saanut siitä iloa arjessa jaksamiseen. Tämä olisi myös parantanut ihmissuhteitani, koska olisin ollut läsnäolevampi lasteni kanssa.”
Tämän harjoituksen avulla voit systemaattisesti tutkia ja muuttaa toimintatapojasi. Suosittelen tekemään tämän harjoituksen säännöllisesti, erityisesti tilanteissa, joissa rajojen asettaminen tuntuu haastavalta. Tämä työkalu on auttanut monia ihmisiä, ja sen avulla voit kirkastaa omat rajasi ja oppia ilmaisemaan ne selkeästi.
•••
Haluatko luoda kestävän ja pitkäjänteisesti toimivan yritystoimintamallin, joka minimoi uupumisen ja tähtää tasaisiin myyntikuukausiin? Radikaalissa autamme sinua rakentamaan toistettavan passiivisen tulon menetelmän, jonka avulla tiedät kuinka tehdä liikevaihtoa, kun sitä tarvitset.
Keitetäänkö kupponen kaffia ja tavataan yhteisen juttutuokion merkeissä? Tämä tapaaminen ei ole pelkkää small talkia – kartoitamme yhdessä, kuinka voimme realistisesti tukea yrityksesi kasvua. Emme tuputa tai tarjoa turhia lupauksia, vaan keskitymme siihen, mikä on sinun yritystoiminnan kasvun kannalta aidosti oleellista. Lähdemme yhteistyöhön vain, jos tunnemme molemminpuolista luottamusta ja näemme yhteisen vision. Varaa juttutokio tästä ja katsotaan sopivatko kemiamme yhteen.
HERÄSIKÖ AJATUKSIA? JÄTÄ KOMMENTTI!