Tämä on jatko-osa Totuus premium-valmennuksista, OSA 1 -artikkelille. Jos lukeminen ei ole oma juttusi, kuuntele podcast-jakso Spotifysta tai katso Youtubesta:
Mikä premium-valmennuksissa mättää?
1) Yksi suurimmista epäkohdista ja ongelmista premium-valmennuksissa on, että liiketoiminnan kasvattamisen valmennuksia tarjotaan ammattitaidottomille tai vasta uransa alussa oleville henkilöille.
Usein markkinoinnissa korostetaan, että vankkaa kokemusta ei tarvita ennen valmennukseen lähtemistä.
Tämä on pötypuhetta.
JOTTA BISNESVALMENNUKSESTA HYÖTYY, TULEE ASIAKKAALLA OLLA VANKKAA NÄYTTÖÄ OMASTA KOKEMUKSESTAAN JA AMMATTITAIDOSTAAN. KENESTÄ TAHANSA EI OLE MENESTYSTARINAKSI.
Moraalinen vastuu osuu näissä tilanteissa valmennuksen myyjään. Myyjän pitää kyetä sanomaan ‘ei’ jos kokemuskriteerit eivät täyty – ja sen sijaan ohjata tällainen henkilö joko opiskelemaan lisää tai hankkimaan kokemusta konkreettisin keinoin myymisen sijasta.
Tästä syystä potentiaalisen asiakkaan lähtötilanteen perinpohjaisen ymmärtämisen tulisi olla valmennuksen myyjälle ensimmäinen prioriteetti. Tärkeää on myös erottaa ammattitaidottomat asiakkaat sellaisista, joilta sitä taitoa ja kokemusta löytyy, mutta jarruna toimii huijarisyndrooma.
Toisin kuin ammattitaidon puutetta, osaava valmentaja kykenee auttamaan huijarisyndroomasta kärsivää korjaamaan tilannetta esimerkiksi psyykkisen huippuvalmennuksen työkaluin. Tietysti onnistumiset kartuttavat myös itseluottamusta ja hälventävät huijarisyndrooman painoa.
2) Toinen yleinen ongelma premium-valmennuksissa on resurssien puute: yritys ei pysty tarjoamaan asiakkaille tarpeeksi henkilökohtaista tukea valmennuksen aikana.
Useimmille asiakkaille pelkkä chat-tuki ja työkirjojen täyttäminen ei ole riittävä tapa onnistumisten takaamiseen ja asiakaslupauksen täyttymiseen. Pelkät tekniset strategiat eivät yksinään vie ketään perille.
Pääsääntöisesti asiakas tarvitsee myös henkisen puolen apua. Aina kun otetaan askeleita tuntemattomaan ja epämukavaan, tarvitaan paitsi vahvistusta ja kannustusta, myös konkreettisia askelmerkkejä siihen miten päästä haasteista eteenpäin nopeasti. Olemme huomanneet, että aito kasvu yrittäjänä tapahtuu henkilökohtaisten oivalluksien avulla, sparraustilanteissa asiakkaan yrityksen ulkopuolisen henkilön – esimerkiksi valmentajan – kanssa.
NÄISTÄ SYISTÄ RADIKAALIVALMENNUKSESSA PSYYKKINEN HUIPPUVALMENNUS JA 1:1-TAPAAMISET OVAT OLENNAINEN OSA KOKONAISUUTTA – PELKKÄ LIIKETOIMINNAN KONSULTOINTI EI YKSINÄÄN VIE KETÄÄN PERILLE.
3) Premium-valmennusten mainetta tahraa myös se, etteivät luvatut asiat mene käytännön tasolle, vaan syntyy paljon epäonnistumista.
Asiakaskokemuksen ja -tyytyväisyyden tulisi olla jokaisen valmennusalan toimijan ykkösprioriteetti. Tietenkään aina onnistuminen ei ole kiinni vain palveluntarjoajasta – tähän vaikuttaa myös asiakas itse ja se viekö hän saamiaan prosesseja käytännön tasolle vai ei. Myynti on tärkeää, mutta sen tulisi tulla arvojärjestyksessä vasta kakkosena asiakastyytyväisyyden jälkeen.
Alalle tarvitaan lisää läpinäkyvyyttä ja tiedonkulkua myynnistä asiakasrajapintaan asti – varsinkin jos yrityksellä on tiimiä. Myynnin tulisi aina olla vastuullista, ihmislähtöistä ja eettistä. Alan nykyiset toimintatavat tahraavat harmillisesti myyntityön mainetta.

Mitä jos ostetun premium-valmennuksen odotukset ja laatu eivät kohtaa?
Kokemuksemme mukaan premium-valmennuksen odotukset ja laatu eivät kohtaa silloin, kun asiakkaille annetaan vain yksi strategia, jonka pitäisi toimia geneerisesti kaikille – näinhän asiat eivät toimi todellisuudessa.
Olemme kaikki erilaisia niin taustan, osaamisen kuin elämäntilanteen osalta. Niinpä jokainen yrittäjä tarvitsee yksilöllisen lähestymistavan ja yksilölliset työkalut: se mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi sinulle.
Asiakkaana kannustamme sinua varmistumaan siitä mitä olet ostamassa. Selvitä tarkasti millaisia strategioita käytetään, jotta olet perillä siitä ovatko ne linjassa omien arvojesi kanssa myynnin tekemisen suhteen. Lue sopimukset läpi ajatuksella ja perinpohjaisesti ennen niiden allekirjoittamista. Kysy, jos jokin on epäselvää. Neuvottele sopimuksen kohdista, jos siellä on jotain minkä takana et seiso. Älä koskaan allekirjoita sopimusta, johon et voi sitoutua.
Tästä huolimatta meidän mielestämme ei ole eettistä uhata asiakasta oikeustoimilla, jos tällä on reklamoitavaa valmennuksesta.
JOS VALMENNUKSEN TARJOAJA PELKÄÄ ASIAKKAIDEN PUHUVAN NEGATIIVISISTA KOKEMUKSISTAAN JULKISESTI, OSOITTAA TÄMÄ ISOA EPÄVARMUUTTA OMAAN TOIMINTAAN.
Tässä tilanteessa yrittäjän kannattaa katsoa peiliin – selvästi joku myytävässä valmennuksessa mättää.
Yrittäjän tulee myös muistaa, että luotu valmennus tai menetelmä on aina aluksi pelkkä hypoteesi toimivasta prosessista. Jos joku siinä ei toimi ja asiakaslupaus ei täyty, on yrittäjän vastuulla palveluntarjoajana muuttaa asioita ja lähteä testaamaan uudistettua hypoteesia sen sijaan, että koittaisi hiljentää tyytymättömät asiakkaat.
Lue myös: Hei yrittäjä! Sabotoitko itseäsi rajattomuudella?

Kenelle premium-valmennus sopii?
Kokemuksemme mukaan premium-valmennuksista hyötyvät eniten asiakkaat, jotka ovat itseohjautuvia ja omaavat myös itsensä johtamisen taitoja. Nämä piirteet edesauttavat nopeaa tuloksiin pääsyä.
B2B-puolella bisnesvalmennuksissa vahva niche-osaaminen on myös osa menestystekijöistä.
YKSI TÄRKEÄ YHDISTÄVÄ PIIRRE MENESTYKSEKKÄISSÄ ASIAKKAISSA ON SE, ETTEIVÄT HE ODOTA ULKOPUOLISTA PELASTAJAA RATKAISEMAAN OMIA HAASTEITAAN, VAAN YMMÄRTÄVÄT OMAN VASTUUNSA RATKAISUN LÖYTÄMISESSÄ.
Valmennus auttaa asiakasta hyppäämään oman pään sisäisestä ajattelusta konkreettiseen toimintaan ohjatusti, mutta vastuu itse tekemisestä on silti asiakkaalla.
Tärkeää on myös tunnistaa omat tarpeet asiakkaana:
- Millaista tukea tarvitset onnistuaksesi? Tarjoaako tämä valmennus sitä? Miten?
- Miksi teet sitä mitä teet yrittäjänä?
- Miksi se on sinulle tärkeää?
- Mitä haluat saavuttaa omalla yrittäjyydelläsi?
- Mitä olet itse valmis tekemään päästäksesi tavoitteisiisi?

Milloin ei kannata ostaa premium-valmennusta?
Markkinoilla on tällä hetkellä valtoimenaan ajatus, että olisi mahdollista yltää huimiin +10K kuukausituloihin vain pari päivää viikossa töitä tekemällä. Tämä ei ole realistista. Todellisuudessa tuohon tilanteeseen pääsy vie aikaa. Vaikka saavuttaisit tilanteen, jossa suurin osa tuloistasi tulee passiivisen metodin avulla, on sen eteen tehtävä töitä – etenkin alussa.
Koska tämä ‘ohituskaista’ on suurimmalle osalle vain illuusio, on ehdottoman tärkeää olla rehellinen omasta elämäntilanteesta, jos harkitsee premium-valmennukseen lähtemistä. Kysy itseltäsi: onko minulla mahdollisuus sitoutua valmennukseen sen keston ajaksi?
PREMIUM-VALMENNUKSET OVAT USEIN ISOJA INVESTOINTEJA – ÄLÄ SIIS TEE PÄÄTÖKSIÄ TALOUDELLISESTA AHDINGOSTA JA PAINEESTA.
Sen sijaan on tärkeää varmistaa, että valmennukseen lähtiessä rahallinen puskuri löytyy ainakin valmennuksen ajaksi – tulosten saamisessa voi joskus kulua odotettua pidempään.
Uskomme Radikaalissa siihen, että asiakkaalle on kerrottava aina suoraan ja rehellisesti se, jos hänelle on tässä kohtaa fiksumpaa odottaa ja priorisoida esimerkiksi hetkellinen palkkatyöhön palaaminen tai myöhempi ajankohta valmennukselle.
Kyllä, yrittäjyydessä on otettava riskejä, mutta samalla on oltava realisti.
JOS ON KAMPPAILLUT VOIMIENSA ÄÄRIRAJOILLA JO PITKÄÄN, USKOMME ETTÄ HÄDÄSTÄ KÄSIN TOIMIMISEN SIJAAN ESIMERKIKSI HETKELLINEN PALKKATÖIHIN PALUU VOI ANTAA KAIVATUN LEPOTAUON TALOUDELLISESTA PAINEESTA. SE EI OLE EPÄONNISTUMINEN, VAAN JÄRKEVÄÄ ADAPTOITUMISTA NYKYTILANTEESEEN, OMAT RAJAT TUNNISTAEN.
Jos tilanteesi on yllämainitun kaltainen, suojele jaksamistasi äläkä aja itseäsi syvempään taloudelliseen suohon väärässä hetkessä tehdyn investoinnin vuoksi.
Kun olet saanut palkkatyöstä rahallista puskuria ja vakautta, voit aina lähteä yrittämään uudelleen – levosta käsin ja kirkastunein ajatuksin. Jos jokin päätös ei tunnu siltä, että se on ehdoton ´kyllä´, se on silloin ´ei´.

Miten valita itselle sopiva valmennus?
1) Tunnista omat tarpeet yrittäjänä
Ensimmäinen askel itsellesi sopivan valmennuksen valitsemisessa on omien tarpeidesi tunnistaminen. Mikä spesifi tarve on ilmaantunut omassa yritystoiminnassasi? Tämä voi liittyä esimerkiksi omaan osaamiseen tai haluamaasi lopputulokseen.
Näitä voivat olla muun muassa:
- Profiloituminen ja erottautuminen ammattilaisena
- Oman ajan säästäminen ja tekemisen järkevöittäminen
- Liikevaihtoon liittyvät tavoitteet
- Tiimin kasvattaminen
- Huijarisyndrooman selättäminen
- Uuden, itselle sopivan myynti- ja markkinointistrategian oppiminen
Monesti etenkin yksinyrittäjät kaipaavat valmentajaa pitämään heitä tilivelvollisina, mikä on myös pätevä syy valmennuksen ostamiseen. Silloinkin on kuitenkin ymmärrettävä, että loppukädessä vastuu tekemisestä on aina itsellä. Valmentaja toimii rinnallakulkijana ja vastuuttajana, joka huolehtii siitä, että sinulla on selkeät askel- ja suuntamerkit tekemiselle.
2) Kiinnitä huomiota valmennuksen valinnassa läpinäkyvyyteen
Kuinka avoimesti palveluntarjoaja kertoo käyttämästään strategiasta ja menetelmästä? Kannattaa pohtia tarkasti ovatko ne linjassa oman yrityksesi ja sinun henkilökohtaisten arvojen kanssa.
On myös tärkeää selvittää kuka sinua valmentaa jos lähdet mukaan. Tarjotaanko tästä sinulle tietoa? Jos tulet tekemään yhteistyötä läheisesti jonkun tietyn valmentajan kanssa, ei ole aivan sama kenen kanssa työskentelet. On ensiarvoisen tärkeää, että kemiat ja persoonat kohtaavat.
Lisäksi on aina syytä selvittää kuinka moni asiakas on saavuttanut lopputuloksen jota sinulle myydään. Jos palveluntarjoaja ei anna tähän vastausta, kertoo se myös paljon – ja tällöin kannattaa vakavasti harkita uudelleen valmennuksen ostamista.

Mistä tunnistaa hyvän valmentajan?
Ensimmäinen asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota hyvän valmentajan tunnistamisessa, on löytyykö valmentajalta intohimoa ja kiinnostusta valmennettavaan asiaan vai onko se vain tapa tehdä yritykselle liikevaihtoa. Jos tapaat henkilön, kuulet ja aistit tämän kyllä.
Toiseksi, hyvä valmentaja onnistuu rakentamaan molemminpuolisen luottamuksen jo yhteistyön alussa. Hän luo selkeän rungon yhteiselle tekemiselle ja asettaa selkeät tavoitteet ja aikataulut kanssasi. Tärkeimpänä hän seuraa tavoitteita säännöllisesti samalla, kun hän antaa mahdollisia korjausehdotuksia.
Kolmanneksi, hyvän valmentajan sanat ja teot kohtaavat – hän pitää kiinni lupauksistaan ja sovituista deadlineista. Hyvä valmentaja pitää myös huolta omasta hyvinvoinnistaan ja osaa asettaa rajat tekemiselle: hyvinvoiva valmentaja kohtaa asiakkaan parhaana itsenään ja siten osaa kannustaa sekä vastuuttaa asiakasta kohti tuloksia oikeita. Hän ei anna sinulle valmiita vastauksia apteekin hyllyltä, vaan kuuntelee ja osaa kysyä oikeat kysymykset.
Oletko tehnyt onnistuneita tai epäonnistuneita premium-valmennushankintoja? Jatketaan eteenpäin vievää keskustelua alla julkisesti tai yksityisesti meidän @radikaalivalmennus Instagram-tilin DM-osiossa. Olemme rakentavan keskustelun asialla, siksi emme hyväksy kenenkään julkista löylyttämistä nimillä – voimme keskustella asiasta ilman sormien osoittelua.
•••
Radikaalissa autamme luomaan uupumisvapaan yrittäjyyden mallin ja tasaiset myyntikuukaudet passiivisen tulon menetelmällä, jota voi toistaa aina kun tarvitsee liikevaihtoa. Keitetäänkö kupponen kaffia ja tavataan yhteisen juttutuokion merkeissä?
Meille on tärkeää, että pääsemme puolin ja toisin tunnustelemaan sopivatko meidän kemiat yhteen. Samalla annamme sinulle ammatillisen näkemyksemme siitä mitkä ovat mielestämme sinulle realistisimmat askeleet yritystoimintasi kehittämisen suhteen. Lähdemme yhteistyöhön vain, jos koemme että olemme sinulle tässä hetkessä oikea kumppani – Radikaalissa turhille lupauksille on nollatoleranssi. Varaa juttutokio tästä.
HERÄSIKÖ AJATUKSIA? JÄTÄ KOMMENTTI!